Kirjoitan tänne vähän cheerleadingistä koska harrastan sitä

Cheerleading on monipuolinen urheilulaji. Cheerleadingia harrastavasta käytetään termiä cheerleader. Cheerleading jakautuu kahteen toisistaan hieman poikkeavaan lajimuotoon. Cheerjoukkueiden ohjelmissa yhdistyvät erilaiset stuntit, pyramidit ja heitot, tanssi, kannustushuudot ja chantit, hypyt ja akrobatia. Cheertanssijoukkueiden ohjelmissa keskitytään notkeuselementteihin, tanssitekniikkaan sekä cheerpuolelta tuttuihin hyppyihin sekä tietenkin tanssimiseen. Kannustushuudot ja pyramidit ovat tanssijoukkueilta kiellettyjä.

Cheerleadingin huippumaita ovat Japani, Yhdysvallat ja Suomi.[1] Cheerleading-kisoja on eritasoisia: Suomessa järjestetään esimerkiksi SM-karsintakilpailut ja varsinaiset SM-kisat, niiden lisäksi maailmalla on cheerleadingin kansainväliset EM- ja MM-kilpailut sekä esimerkiksi minien oma Super Cheer -kilpailu ja aloitteleville harrastajille tarkoitettu May Madness -kilpailu.

Cheerleading vaatii lajina notkeutta, voimaa ja paljon kokemusta. Myöhemmällä iällä aloitettaessa tärkeintä on motivaatio, tosin hyvistä ja vahvoista lihaksista on etua. Aloittelijajoukkueissa mitään ennakkotaitoja ei kuitenkaan vielä vaadita. Kilpatasolle siirryttäessä vaativuus tietenkin lisääntyy.

Historiaa

Cheerleadingin historia alkoi Yhdysvaltojen itärannikon yliopistoissa 1880-luvulla. Yksi tunnetuimmista lajin syntysijoista on Princetonin yliopisto New Jerseyn osavaltiossa, josta toiminta vietiin Minnesotan yliopistoon. Laji alkoi epämuodollisena oman joukkueen kannustamisena. Silloin tällöin miehet menivät yleisöön eteen huudattamaan omia opiskelutovereitaan kannustamaan oman joukkueensa voittoon. Stadioneiden kasvun myötä myös cheerleading kehittyi. Suuremmat stadionit ja etäisyydet vaativat hieman harjoitteluja ja suunniteltuja kannustushuutoja ja liikkeitä korostukseksi. Kaikki cheerleaderit olivat aluksi miehiä. Nykyään Suomessa on molempien sukupuoleten edustajista koostuvia sekajoukkueita, joille on kilpailuissa oma sarja, jota kutsutaan sekasarjaksi.

1920-luvulla tilanne muuttui. Naiset pääsivät yliopistoihin ja tätä kautta osallistumaan cheerleadingiin. Lopullinen läpimurto oli toisen maailmansodan aikaan. Sodan jälkeen tulivat muotiin erilaiset voimisteluliikkeet ja nostot, mutta vain miehet voimistelivat ja vain naiset tanssivat. Cheerleadingkilpatoiminta yleistyi Yhdysvalloissa 1970-luvulla. 1990-luvulle tultaessa kilpailuihin olikin jo kehitelty tiukat arvosteluperusteet ja säännöt. Sarjoissa kilpailtiin omissa koulukunnissa suuntautuen kannustamaan oman koulun joukkueita.

Cheerleading Suomessa

Suomeen laji tuli jäädäkseen 1980-luvulla, ja siitä tuli nopeasti suosittu harrastus tyttöjen ja naisten keskuudessa. Cheerleaderit voivat toimia esimerkiksi amerikkalaisen jalkapalloseuran yhteydessä, mutta suurin osa seuroista on itsenäisiä ja vain cheerleadingiin keskittyneitä. Kilpailutoiminta yleistyi 1990-luvulla. Cheerleaderit erosivat vuonna 1995 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitosta, ja perustivat oman yhdistyksensä Suomen Cheerleadingliitto ry:n (SCL). Nykyään myös suomessa kaivataan myös miespuolisia cheerleadereita. Ryhmien koot vaihtelevat 10 jäsenestä jopa noin 40 jäseneen.

SM-kilpailut 2008

TULOKSET CHEER-NAISET:

Kilpailija Pisteet Sijaluku Tulos Huom
TCS Smash Dragons 365 1,4 1
Northern Lights Diamonds 350 2 2
GS Angels 344 3,4 3
Funky Team Wild Flyers 332 3,8 4
HAC Elite 324 4,4 5
Dream team Wildcats 304 5,8 6 -1p rajanylitys
Cheer Stars Finland 284 7,4 7
GS Genies 267 8,2 8
TCS Smash Vipers 267 8,4 9
K-Cheer Flash 239 10,6 10
Funky Team Ice 234 11 11 -1p rajanylitys
HAC Explosion 237 11,2 12
Dream Team Cats 218 12,6 13
PNV Dragons 150 14 14 -15p vaarallinen putoaminen
Aiheesta muualla

Suomalaiset joukkueet

Liitot

get_image%3Fprovider_id%3D332%26size%3D5